keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Rapeakuoriset, kylmäkohotetut sämpylät



Olen alkanut  syömään joulun suklaaövereiden jälkeen terveellisemmin, mikä tarkoittaa kohdallani vähäsokerisemmin, eli karpimmin. Päivityksetkin ovat vähentyneet, sillä olen lisäksi alkanut käymään kuntosalilla vähintään pari kertaa viikossa. Illat tuppaavat hujahtamaan pikavauhtia joko salilla huhkien tai sokerittomasta ravinnosta nauttien, ja aika on vähän "kortilla".

Koska meillä kuitenkin käy edelleen vieraita, myös lapsiperheitä (joissa tykätään mm. lämpöisistä sämpylöistä), niin olen leiponut normiohjeilla mm. näitä taivaallisia sämpylöitä ja pikapullaa. Vaikka sämpylät eivät ole karppeja nähneetkään, niin olen suonut itselleni nautinnon, ja syönyt näitä ihanuuksia reilulla voilla. Sämpylät ovat selvästi 10 kk vanhan tyttäremmekin suosiossa: pieni sormiruokailija syö aina ensin sämpyläsiivun, ja vasta sen jälkeen muut tarjolla olevat ruoat :D

Näiden sämpylöiden salaisuus on kylmäkohotus. Taikina siis tehdään edellisenä päivänä kulhoon, ja kulho laitetaan suoraan peitettynä jääkaappiin. Seuraavana (tai sitä seuraavana) päivänä kylmä taikina lusikoidaan pellille, ja pelti laitetaan suoraan kuumaan uuniin. Sämpylöihin tulee aivan mielettömän hyvä ja rapea, paksu kuori - lisäksi sämpylät ovat Todella maukkaita! ...kunhan mittaat suolan huolella, 15 ml, ei yhtään vähempää.


Ohje on jo vanha tuttu, mutta aina vaan niin hyvä ja helppo. Alkuperäinen ohje on Sikke Sumarin, jolla on lukemattomia muitakin hyviä ohjeita!



RAPERAKUORISET, KYLMÄKOHOTETUT SÄMPYLÄT

n. 20 kpl

7,5 dl vettä
25 g tuorehiivaa (½ pakettia)
15 ml suolaa (mittaa huolella)
1,5 dl  ruisjauhoja
2 dl  kokojyväjauhoja, grahamia, ohrajauhoja, tms.
n. 8 dl vehnäjauhoja (ei liikaa)
(+ kourallinen siemeniä)

1. Sekoita vesi, hiiva ja suola, lisää ruisjauot ja kokojyväjauhot tms. Itse käytin ohrajauhoja.
2. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että saat paksun, puuron kaltaisen taikinan. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla tai puuhaarukalla riittää. Taikina on valmis, kun tunnet siinä olevan vähän sitkoa. 
3. Laita taikina leivinpaperilla ja leivinliinalla peitettynä yöksi jääkaappiin.
4. Tee sämpylät suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle vähän jauhoja ja/tai siemeniä, ja paista 220 asteisessa uunissa 35min. 

Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren! Ja sitten vain nauttimaan! :P



Uunituore sämpylä reilulla voinapilla :P

Todella helppoa! Ei taikinan tai kohoavien sämpylöiden odotteluja. Erittäin hyvä valinta myös illanistujaisiin, kun taikinasta voi pyöräyttää vaikka patonkeja tai leipiä. 



Vielä toisenakin päivänä sai tuoretta sämpylää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...